کار کردن با زبان فارسی در دنیای دیجیتال همیشه مشکلاتی را به همراه داشته، راست چین شدن، ترکیب اون با زبان انگلیسی و به هم ریختن جمله و…، قصد داریم در این پست به معرفی فونتی بهینه شده برای استفاده در وبسایت ها بپردازیم.
از زمانی که فونت های Tahoma و Arial در وب فارسی حکمرانی میکردند، مدت زیادی نمیگذره، سال ۱۹۹۶ که CSS1 از طرف W3C معرفی شد، در اون می شد از فونت های web safe که در واقع مجموعه ای از فونت هایی بودند که روی درصد بالایی از کامپیوترها نصب بودند، استفاده کرد و روی اونها کنترل کمی وجود داشت، از اونجا که نیاز به استفاده از فونت های متنوع تر از سوی طراحان حس می شد، اونها برای دور زدن این محدودیتها ، راه حل هایی مثل Cufon رو ارائه دادند، که در واقع تک تک کاراکتر های متن رو با تصویری از همون کاراکتر و با فونت دلخواه جایگزین می کرد، که البته راه زیاد جالبی نبود.
به هر حال، زمان گذشت و در سال های اخیر، یکی از بزرگترین تغییراتی که کابران عادی وب متوجه اون شدند، تنوع فونت ها در وب بود، که با استفاده از قابلیت Embed کردن فونت در صفحه امکان پذیر شد، به این صورت که طراح فونت دلخواه خودش رو با فرمت های مناسب وب مثل WOFF یا EOT (مایکروسافت) در CSS قرار می ده و مرورگر موقع نمایش سایت این فونت ها رو دانلود و صفحه رو به همون صورت نشون میده، صرف نظر اینکه اون فونت روی دستگاه کاربر وجود داشته باشه یا نه.
در وب فارسی هم این قابلیت فراهمه ولی مشکلاتی وجود داره :
- اولا تنوع کم فونت های مناسب برای صفحات دیجیتاله، فونت های فارسی ای که ما امروز داریم، یا فونت هایی هستند که سالها پیش و برای چاپ ساخته شدند، یا فونت های عربی ای که کاراکتر های فارسی به اون اضافه و به عنوان فونت فارسی منتشر شدند، که تعداد کمی از اونها زیبایی و خوانایی لازم رو دارند.
- دوم اینکه این فونت ها موجود هم، روی صفحات وب به درستی رندر نمی شن.
فونت یکان
فونت یکان یکی از فونت های ساده ، خوانا و زیبای فارسیه که استفاده گسترده ای از اون در وب و اپلیکیشن های فارسی شده،
اما این فونت فقط در سایز های خاصی روی صفحات وب به درستی نمایش داده میشه:
و زمانی که در سایز های دیگه و برای متن های طولانی استفاده بشه اصلا ظاهر و خوانایی خوبی نداره و برای کاربر خسته کننده میشه:
برای رفع این محدودیت، و استفاده بهتر از این فونت، ما اون رو ویرایش کردیم و ورژنی مناسب از این فونت رو ساختیم که روی صفحات وب در سایز های ریز هم به طور قابل قبولی خوانایی و زیبایی خوبی داره:
یکی دیگه از مشکلاتی ما در استفاده از فونت های فارسی به اون برخورد کردیم، وجود نداشتن کاراکتر اعداد لاتین در این فونت ها بود، در مواقعی که متن حاوی اسامی یا واژه های انگلیسی باشه و نیاز به وارد کردن اعداد لاتین در کنار این واژه ها وجود داشته باشه، ( مانند نام و مدل یک محصول) قرار گرفتن اعداد فارسی در کنار کلمات انگلیسی نمای بدی به صفحه می دهد، در فونت یکان بهینه شده توسط وبلاگ ما، کاراکتر های اعداد انگلیسی هم وجود دارند:
پکیج وب فونت بهینه شده “وبلاگ ما_یکان” رو دانلود و برای صفحات زیباتر در وبسایت ها و وبلاگهای خودتون استفاده کنید.
جواد معصومی: با استفاده از این فونتها، قالب وبلاگ ما هم تغییراتی کرده است، ما در چندین مکان مختلف از این فونت استفاده کرده ایم، تنها توجه داشته باشید که سایزهای قدیمی مثل ۱۳px و ۱۶px را باید کمی افزایش دهید. بهترین نتیجه را در فونتهای کوچکتر خواهید دید. این اولین بار نیست که در وب فونتی بهینه سازی شده است، ولی با مقایسه هایی که ما انجام دادیم، این فونت زیباتر بود و همچنین اعداد انگلیسی را شامل می شود. موفق باشید/
نظرات کاربران
نظر خود را بفرستید:
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.